Tip en ven Tip en venPrintPrintRSSAbonner på RSS-feed
 

Glem ikke rejsegildet - ellers?

 

Som bygherre kan det være svært at vide, hvornår der bør holdes et gilde, og hvilke forventninger der er fra håndværkernes side.

Rejsegilde hentyder til rejsning af spærene, for at fejre at bygningens bærende skelet er på plads.

 

Traditionen for et rejsegilde har især stor betydning for håndværksstanden, der i den indledende byggefase ser frem til dagen hvor spærene er rejst og alle faggrupper samles sammen bygherren for at fejre bygningen.

Hvis rejsegildet glemmes, eller vurderes at være for nærigt, er der til gengæld lige så gamle traditioner for hvordan bygherren skal straffes.

 

Et vink med en vognstang må være at lave en dukke, som skal forestille en murer, og herefter hænges dukken i et stillads, eller på huset, til advarsel om at her er en nærig bygherre. Denne dukke kaldes i folkemunde for "en død murer".

En "død murer" sender et klart signal fra håndværkerne

 

En klassiker fra tiden med de åbne skorstenspiber, er også at indmure en flaske i toppen af skorstenspiben, så der bliver en hylen og tuden, når vinden puster i flasken.

 

I nyere tid er det blevet en tradition at byde på smørrebrød eller pølser og øl/sodavand til et rejsegilde, men det kan være en god idé at spørge entreprenører om hvordan de gerne vil fejre rejsegildet.

Af hensyn til muligheden for at håndværkerne vil holde sig lidt godt til øl og snaps, har det været tradition at holde rejsegildet en fredag eftermiddag. Men mange håndværkere holder i dag tidligt fri om fredagen, så hvis man som bygherre vil undgå at fejre rejsegildet selv, bør man tale med håndværkerne om hvornår det vil passe bedst.

 

I nærmeste fremtid vil Arkimentor udarbejde et gratis informationshæfte om rejsegilder, og de tilhørende traditioner.

Her kan du læse mere om hvem der bør inviteres, hvem der forventes at levere kranse eller flag, og hvem der forventes at holde tale.

 

Traditioner er jo til for at blive holdt!

 

 

Efterlysning:

Hvis du har en historie, eller kendskab til en lokal tradition, der bør skrives ind i informationshæftet om rejsegilder, hører jeg meget gerne fra dig på hsn(at)arkimentor.dk.

 
ArkitektLandskab & HaveSkovfogedeTeknik & EnergiØkonomi & Jura
Created by
Webdesign:
crosendahl.dk

Programmering:
jyskweb.dk